Ach te TRUSKAWKI piękne i pyszne owoce – już od samego patrzenia „ślinka cieknie”.
Inspirują kucharzy i cukierników, którzy dodają je do różnych dań i deserów nadając im niepowtarzalne smaki.
Warto wiedzieć o truskawkach:
- zawierają witaminy A,C,E oraz z grupy B,
- wspierają układ odpornościowy oraz przeciwdziałają nowotworom,
- obniżają cholesterol,
- mają działanie oczyszczające i moczopędne,
- wybielają zęby i zapobiegają osadzaniu się kamienia nazębnego,
- z suszonych liści można zaparzyć herbatę.
Poniżej znajdują się linki, które być może Ciebie zainspirują do kulinarnego TRUSKAWKOWEGO wyzwania.
https://smacznapyza.blogspot.com/2014/06/truskawki-jak-je-wykorzystac.html
https://www.winiary.pl/potrawy.aspx/10000/truskawki
https://www.przepisy.pl/skladniki/owoce/truskawki
https://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/truskawki/przepisy.html
Pozdrawiam Justyna Konarska 🙂