TRUSKAWKI

22 maja 2020
TRUSKAWKI

Ach te TRUSKAWKI piękne i pyszne owoce – już od samego patrzenia „ślinka cieknie”.

Inspirują kucharzy i cukierników, którzy dodają  je do różnych dań i deserów nadając im  niepowtarzalne smaki.

 

 

 

Warto wiedzieć o truskawkach:

  • zawierają witaminy A,C,E oraz z grupy B,
  • wspierają układ odpornościowy oraz przeciwdziałają nowotworom,
  • obniżają cholesterol,
  • mają działanie oczyszczające i moczopędne,
  • wybielają zęby i zapobiegają osadzaniu się kamienia nazębnego,
  • z suszonych liści można zaparzyć herbatę.

 

Poniżej znajdują się linki, które być może Ciebie zainspirują do kulinarnego TRUSKAWKOWEGO wyzwania.

https://smacznapyza.blogspot.com/2014/06/truskawki-jak-je-wykorzystac.html

https://www.winiary.pl/potrawy.aspx/10000/truskawki

https://www.przepisy.pl/skladniki/owoce/truskawki

https://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/truskawki/przepisy.html

https://beszamel.se.pl/przetwory-z-owocow/przetwory-z-truskawek-20-pomyslow-na-zachowanie-smaku-truskawek-na-zime,19862/

 

Pozdrawiam Justyna Konarska 🙂